ju

ju

sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Sisäkausi

Sisäkausi

Lokakuun syyskelit tulivat. Vettä, tuulta, kuraa, mutaa ja mutaisia kavioeläimiä.. Mutta myös kauniin kuulakkaat kelit, värit, tuoksuva luonto, kynttilät, uunin lämmitys ja kotoilu.

Lähes vuoden kerätty patja lampolassa.
Tässä on päästy jo lampolan
tyhjennyksen  makuun.
Lampola tyhjennys hoidettiin tässä muutama viikko sitten. Aikanaan se suunniteltiin niin, että sen saa näppärästi tyhjennettyä etukuormaajalla tai paremminkin piikeillä. Se helpottaa suunnattomasti sitä urakkaa. Lopuksi talikolla loppuja kyytiin. Meillä tehdään patja, eli alle laitamme turvetta ja päälle kuivat oljet, lisäten niitä aina vain lisää koko talvikauden. Kerros on aika paksu lopulta. Mutta pisteet menee Timolle, joka jaksoi suunnitella toimivan karsinan ja kuunteli toki minun toiveita myös arjen helpottamiseen. 

Tässä ollaan jo puhtailla oljilla 

Vallun ja Väiskin kämppä. Sieltä ne pojat seuraa tallin elämää.
Rupukkipojat saivat myös oman tilansa. Niille rakennettiin ikioma huone puusta tehdyllä kalteriovella. Se pois sulkee mahdollisen karkailuinnon, sitä vasten ei voi nojata ja kuitenkin on avonainen josta aavistuksen uteliaat pojat voivat seurata tallin menoja ja tuo esteettömästi valoa. Rakensimme myös pojille oman "laverisängyn" takaseinälle missä voi pitää vartiota ja seurailla tilanteita ja väsyn tullen heittää pötkölleen. Sen allakin on tilaa, jonne voi myös halutessaan asettua. 

Molemmilla eläinkatrailla on heinäverkot käytössä. Ne toimivat meillä ja heinähävikki edes jossain suhteessa järkevää. Usein kuulee puhuttavan, että eläimet ovat kiinni sarvistaan ja sorkistaan niissä. Meillä on säästytty isommilta ongelmilta, sillä ne ovat verkkokooltaan 3x3. 

Eläimet ulkoilevat joka tapauksessa vaikka ns.sisäkausi onkin alkanut. Ihan kurjaan sadekeliin en vie ulos kastumaan. Vaikka pääsisivätkin katon alle, mutta nämä pumpulipallot arvostavat kuusien alla nukkumista. Ja lampaat ovat vielä keritsemättä, teen sen vasta myöhemmin kun todella vähentävät ulkoiluaan ja kuitenkin niin että pakkasilla on jo suojavilla lämmittämässä.

Tilalla kovasti suunnitellaan jo lasten parkki- päivää päiväleiri nimellä. Silloin olisi tarkoitus hoitaa ja ruokkia eläimiä, ulkoilla ja nauttia karvaisista ystävistä 4,5 tuntia! Toivottavasti ilmat olisivat silloin mukavat. 

Mukavaa lokakuuta kaikille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

NIhtilän Napero Ja Antero

  No niinpä Pikku- Musta aikanaan sai karitsat, tarkalleen ottaen 22.3. potrat pojat eli pässit. Pässit kävivät maidolla heti kättelyssä hie...