ju

ju

lauantai 18. marraskuuta 2017

DIY havukranssi

DIY havukranssi

Tänään satoi välillä vettä, mutta emme antaneet sen haitata minun ja Ilonan askarteluhetkeä ja metsäretkeä.
Päätimme tehdä ulko ovien pieleen joka vuotiset havukranssit kaunistamaan ovenpieliä. Ne ovat helppo tehdä, vie aikaa ehkä ensimmäisellä kertaa puolesta tunnista vajaaseen tuntiin.

Tarvikkeina tarvimme vanhan sanomalehden, maalarinteippiä, ohutta askartelurautalankaa, sivuleikkurit tai sakset ja koristenauhaa.

Ensin kieritän sanomalehdestä rullan (kulmasta kulmaan kaksi aukeamaa rinnakkain), jonka kieputan pyöreäksi renkaaksi. Maalarinteipillä rengasta voi vahventaa ja samalla muotoilla kohtuullisen pyöreäksi. Tällä kertaa en löytänyt maalarinteippiä ja jesari oli tallissa. Jesarilla on tärkeämpi tehtävä tallissa, tarvittaessa tehdään siitä töppösiä betadinehauteisiin hevosten kavioihin..

Minä kieritin pari kierrosta askartelurautalankaa. Tätä voi ostaa Kuhmoisista K-kauppa Kipparista (hyllyköstä josta löytyy nuppineuloja, huopapaloja huonekalujen alle ym..). Joskus hätäpäissäni olen ostanut myös Kuhmoisten kukkakaupasta Hinskalan Tainalta.

Pujottelin muutaman havun malliksi rautalangan väliin,
 jonka olin kieputtanut renkaan ympärille.
Nyt sakset, sanomalehtirengas ja rautalanka mukaan metsään. Muistathan, ettet voi muiden metsistä käydä hakemassa havuja ilman lupaa. Leikkasin havunoksia, noin 20 cm;n tupsuskoita valmiiksi ennenkuin aloitin niiden asettelun. Laitoin muutaman oksan rautalangan väliin jo vähän peittämään sanomalehteä.
 Nyt rautalanka muutamalla kierroksella valmiiksi ja pikkuhiljaa havuja lisäämään kranssiin peittäen rengasta. Kiristä rautalangalla havunoksat renkaaseen ja sujauta rautalanka reiästä kiertäen.


Nyt pientä hienosäätöä,koristenauhaa
ja muita koristeita maun mukaan.
Sitten kun kranssi alkaa näyttämään tuuhealta ja kivalta, voit olla tyytyväinen kättesi jälkeen. Teen havujen keräyksen metsässä ja sidon siellä, ei tule havunneulasia sisälle ja en leikkaa turhaan ylimääräisiä oksia. 
Nyt voit kieputtaa koristenauhaa, ledivaloja, joulukoristeita, käpyjä.. Mielikuvitus vain rajana. Tämän voi "hävittää" helposti polttamalla, ja koukkimalla pesästä rautalangan ja laittaa se pelkästään pienmetalliin.


Tämä on kiva tuliainen ystäville tai koristeeksi omaan ulko oveen. Mitä useamman tekee, sitä nopeammin ja helpommin homma alkaa sujumaan. Kannattaa kokeilla sinunkin!

 Leppoisaa viikonloppua sulle!

                                -Martsa


Nauhalla voi vielä muotoilla kranssia, tee koukku kranssin taakse joko rautalangasta tai koristenauhasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

NIhtilän Napero Ja Antero

  No niinpä Pikku- Musta aikanaan sai karitsat, tarkalleen ottaen 22.3. potrat pojat eli pässit. Pässit kävivät maidolla heti kättelyssä hie...