ju

ju

lauantai 6. lokakuuta 2018

Syysretkeä ja syystouhuja

Syysretkeä ja syystouhuja

Johan on touhua, vai onko minulla vaan logistiikka ongelmaa. Tiedä häntä, mutta useana iltana puoli unessa kaatunut unten maille. Kamalan kätevää (ja joskus unettomuudesta kärsineenä arvostan)  kun uni vaan putoaa päälle. Paljon pitää puuhastella hommia ennen talven tuloa  ja kun sitä tekee töiden ohella niin vaatii välillä melkoista kalenteri suunnittelua, että saisi edes ne tärkeimmät tehtyä alta pois. Välillä ärsyttää kun lautoja, parruja ja koneita pitkin tallin lattioita. Milloin mikäkin asia hukassa, kun tavarat vaihtavat usein paikkaansa. Milloin en löydä eläinten ruoka astioita, puukkoa tai jotain muuta. Yhtenä iltana etsin valokatkaisijaa, olikin koko seinä purettu pois. Mutta eiköhän se tästä. Pikkuhiljaa..

Hepat toimii meillä ruohonleikkureina takapihalla.
Muutamana aamuna tosiaan ollut maat valkoisena kuurasta, lupailee talven tuloa. Meillä Timo paukuttaa laajennusta talliin. Lampaat saavat uudet tilat, koska arjen toimivuus nousee arvoonsa. Lampolaa olemme suunnitelleet nyt niin, että sen voi traktorin etupiikeillä tyhjentää helposti. Myös se, että saamme tarvittaessa karsinan jaettua kahdeksi jos syntyy lisää karitsoita.
Myös possula on vaiheessa, ne saavat ison hevosen kokoisen karsinan joka tarvittaessa voidaan modata tarpeen mukaan. Valjashuone on iso ja lämmin. Se on myös luksusta saada viljat ja rehut kärryyn oven taakse. Arvostan ovea, sillä kokemusta myös siitä että eläinten päät ovat löytyneet rehusäkeistä mussuttelemasta... Myös se että sinne saa pienen peruslämmön jotta loimet kuivuvat, valjaat pysyvät hyvinä ja niille on tilaa omilla paikoillaan.

Viiriäisten veljeskunta
Ja meillehän myös muutti perjantaina viiriäisiä. Nyt niihin tutustutaan ja odotetaan kovasti, että ne alkaisivat munimaan. No niistä munista ei ihan nälkä lähde, sillä 5 viiriäisen munaa vastaa yhtä kananmunaa. Viiriäiset ovat lintumaisia, pieniä otuksia. Pieni tipunen on vain peukalon pään kokoinen ja isonakin mahtuu kämmenelle vielä. Myös niitä kasvatetaan lihan vuoksi, mutta ne ovat aavistuksen kookkaampia. Nämä myös ovat helppoa sijoittaa sillä eivät tarvitse mahdottomia tiloja. Mutta myös verkkokoko pitää huomioida sillä nämähän tulee isosta kananverkosta läpi.

Makkaratulet valmiina retkeläisille.


Kuhmoisten nuorisoseura ja Patavesi-Torvelan kyläyhdistys tekivät yhteisen syysretken tänään  jylhiin Saaresjärven maisemiin luontopolulle. Hienoa, että yhdistykset tekevät yhteistyötä ja yhdistävät "voimiaan". Saareksen luontopolku kulkee  pitkospuilla, hakepohjalla ja osin polkuina. Siellä on oikein miellyttävä lenkkeillä. Maisemat ovat myös upeat. Usein poikkeankin vastarannalle ihailemaan vuoria. Pirunvuori on myös vastarannalta vaikuttava. Näin syksyn väriloistossa varsinkin todella kaunis. Sattuipa tänään  ilmakin oikein mukavaksi, auringon pilkahdellessa päivän edetessä. Tämän syysretken yksi etappi oli sovittu meidän tilalle, jossa pääsi nauttimaan yhdistyksien tarjoamaa makkaraa, kahvia, mehua ja nameja. Samalla sai myös katsella eläimiä pitkin pihoja. Petteri-kanikin pääsi ulkoilemaan ja ihmisten ihailtaviksi. Olipa kiva päivä, tavaten ihmisiä ja nautittua ulkoilmasta. Illalla vielä rantasaunan leppoisiin löylyihin, ja huomenna työn ääreen.

Romuromantiikkaa lyhdyn kera kaivon kannella.
  -Martsa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

NIhtilän Napero Ja Antero

  No niinpä Pikku- Musta aikanaan sai karitsat, tarkalleen ottaen 22.3. potrat pojat eli pässit. Pässit kävivät maidolla heti kättelyssä hie...