ju

ju

tiistai 25. syyskuuta 2018

Ulkoilupäivä pakkasaamuna

Ulkoilupäivä pakkasaamuna

Vapaa päivä, se tarkoittaa aikaisin aamusta touhua iltaan asti. Aamukahveen ja eläinten ruokinnan jälkeen lähdin tekemään uutta laidun lohkoa lampaille. Se on aika valkuasipitoinen pelto, joka sopii lampaille. Saavat nauttia syksyn viimeisestä laitumesta koko rahalla. Tällä pellolla ei viime tai tänä kesänä ole kukaan laiduntanut, se on myös hyvä loisten kannalta ( luonnollinen kierto pelloilla niin loiset toivottavasti loppuvat elämästä). Yleensä madotan lampaat syksyisin kun siirtyvät sisälle.
Kyllä ne lampaiden päät painuivatkin nautinnollisena heinän sekaan. Toki laitumille täytyy vähän odottaa aamusta ennen kuin laskee lampaat sinne, koska parina aamuna on ollut auton ikkunat aavistuksen jäässä. Aamupäivästä vasta vien ne laitumille, että kuura on sulanut pois. Eläimet voivat sairastua jäisestä heinästä.
Pienen kahvitauon ja uunien lämmittämisen jälkeen lähdin tekemään myös hevosille uutta lohkoa. Kohta tämäkin loppuu ja hepat asustaa vain pihatarhoissa.

Laitumella nautiskelemassa loppukesän auringon säteistä. Valoa ja varjoja.
Talliremontti etenee madon lailla, tavaran siirtäminen, elementtien purkaminen ja muu arki hidastaa. Sitä tehdään kuitenkin kaikkien muiden arkiaskareiden ja puuhien lisäksi. Minä en voi tilaa siivota, koska en tiedä mitkä ovat "aarteita". Etten vain hukkaa mitään, joten siitä vetovastuu on Timolla. Ärsyttävää, kun asia ei etene, kaikki kamppeet lojuu missä sattuu ja lautaa, rimaa, verkkoja siellä täällä. No jollei keritä saamaan lampolaa valmiiksi pian, niin saavat asua hetken heppojen karsinoissa, kun hevoset ovat vielä yötä ulkona. Hevoset pääsevät öisin  kuitenkin katon alle tarvittaessa. Viime vuonna hevoset alkoivat yöpymään sisällä vasta joulukuun alussa muistaakseni. Tämä pihatossa olo on hevosille hyväksi, saavat liikkua ja jaloitella oman mielensä mukaan ja kuitenkin voivat torkkua sisätiloissa jos vaikka sataa tai vihmoo.

Nää on namia ja helppoja tehdä!
Yhtenä iltana, kun lapset herkuttelivat sipseillä minun alkoi tekemään myös mieli jotain rapsakoita sipsejä. Mutta en vain halunnut normi sipsejä. Nikkaroin leivinpellille omia "sipsejä".. Juustohöyllä vetelin siivuja juustosta ja paloittelin juustot pienemmiksi ja laitoin pellille 250 asteiseen uuniin muutamaksi minuutiksi ja annoin jäähtyä. Voi kuinka ihania juustosipsejä ilman mitään lisäaineita. Niitä ei toki tarvinnut montaa syödä, maku taivaallinen ja sopiva kruntsahdus hampaissa niinkuin sipseissä. Kannattaa kokeilla.

Tänään olisi tyttöjen ratsastuspäivä ratsastuskoululla. Pauliina käy Jämsästä ratsastamassa Kuhmoisissa, kun on vanha tuttu talli tutuilla opettajilla. Ja kiva kun tytöt voivat ratsastaa samalla tunnilla. Sitten päivä alkaakin olemaan pulkassa. Ja huomenna töihin takaisin.

-Martsa

ps. Kaivossa on taas vettä. Seuraavana aamuna jo oli pumppu osin peitossa. JEE! Mutta hitaalla täytöllä ja nyt vähän suplittava mitä minäkin päivinä pestään ja pyykätään. Onneksi rantasaunassa päästään peseytymään itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

NIhtilän Napero Ja Antero

  No niinpä Pikku- Musta aikanaan sai karitsat, tarkalleen ottaen 22.3. potrat pojat eli pässit. Pässit kävivät maidolla heti kättelyssä hie...