ju

ju

lauantai 16. joulukuuta 2017

Maton tekoa

Maton tekoa

Ihanaa, vielä tämä päivä vapaata! Heräsinkin vallan myöhään Ilonan kömpiessä viekkuun peiton alle. Timo oli kahvetta jo keitellyt ja hoitanut aamuruokinnan tallissa. Kiireetön aamu on ihan ykkösjuttuja ja harvinaista herkkua. Väsymys ei varsinaisesti ole kaikonnut kirkasvalolampusta huolimatta. Eikä tämän aamun hämäryys ainakaan helpottanut sitä. Odotan jo pitkiä jouluvapaita, jolloin voin olla vaan villasukissa ja pyjamassa (jos maltan).

Ratsastamassa kävin Huimalla. Sussu jäi tarhaan katselemaan, kun pellolla rämmitytin Huimaa. Vähän  lumesta vastetta hevoselle. Yllättävän paljon sitä lunta kaikkiaan on tullutkin. Ohjat pitkinä talsi menemään ja sai venyttää kaulaa pitkäksi. Tessu oli myös mukana vouhottamassa. Timo aurasi ratsastuskentän, mutta pohja on sula niin odotan pientä pakkasta jolloin pohja pysyisi tasaisena ja paremmin ylläpidettävänä talven ajan. Ja tietysti parempi ratsastaa.

Tänään ei hötkyilty ja vaahdottu mihinkään, eikä kyllä jumitettukkaan. Jokainen touhusi yhdessä tai erikseen omiaan. Minä selailin joululehtiä ja iltäpäivästä kannoin matontekeleeni pirtin lattialle levälleen. Ihana leivinuunin lämmössä sitä virkata lattialla. Äitini oli "Sulo Vileninä" ostanut paksua villalankaa kun halvalla sai. Äiti ei keksinytkään sille käyttöä ja minä perin ne sitten.
Olen pitkään etsinyt meille mattoja. Löydänkin usein ihania, mutta hinnat huimaa ja tieto että koirataloudessa maton kestävyys ja pestävyys joutuu koetukselle. Ja taas halvemmat matot eivät joko värityksiltään tai malliltaan istu pirtin puulattialle. Odottaessani rikastumista tai sopivaa mattoa päätin tehdä sen itse virkkuukoukulla ja sillä villalangalla. Tämä matto on ollut vaiheessa jo useamman hetken, välillä tehnyt ja taas ollut unohduksissa. Siitä arviolta tulee 130x 160cm, eli kohtalaisen iso matto. En osaa virkata mitään kauniita mattoja joita meiltä kuitenkin löytyy pari pyöreää. Ne onkin meille tullut Timon serkun vaimon käsistä, joka on todella näppärä  siinä(kin) hommassa.
Kohtalaisen rankkaa istua lattialla ja tehdä noin isoa mattoa, sillä sylissä sitä ei enää käännellä. Nyt puuttuu enään viimeinen raita ja päättely. Mahdollisesti jouluna pääsee ihan lattialle maton virkaa hoitamaan. Vaan ei tarvinnut yksin mattoa tehdä kun Eppu ja Tilda koira koemakasivat mattoa tiukasti ja Eppu myös kokeili kuinka hyvin sen saa tassuilla muokattua mieluisaksi mytyksi. Taisi kelvata, sillä tasainen kuorsaus vierestä kuului..

Voi rakkaus näitä koiria, jotka ovat kyllä niin läsnä päivän touhuissa.
Jostain syystä lapsetkin innostuivat tulla viereen  pelaamaan twisteriä. Tessukin pelasi mukana, istui tasapepuin keskellä twistermattoa ja kovin ylpeänä läsnäolostaan. Vähän oli tiellä, sillä koiran alle jäi useampikin väripampula joten se toi omat haasteensa peliin. Aika solmuun mukulat menivätkin!
 Mukava päivä taas takana touhuineen. Illalla kävimme saunassa ja lapset kävivät välillä lauteilta puhtaassa lumessa kieriskelemässä ja vilvoittelemassa.

Huomenna onkin työaamu, joten nyt unten maille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

NIhtilän Napero Ja Antero

  No niinpä Pikku- Musta aikanaan sai karitsat, tarkalleen ottaen 22.3. potrat pojat eli pässit. Pässit kävivät maidolla heti kättelyssä hie...