ju

ju

keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Nihtilän mäen oma pizzeria

Nihtilän mäen oma pizzeria


Vapaapäivää pukkaa. Kertakaikkisen hyvä juttu, sillä monta juttua pitää keritä ennen ensi viikkoa tekemään, hakemaan ja tuomaan. Toki tästä päivästä lähes neljä tuntia meni töissä palaverissa. Mutta paljon kerkiää, kun aikaisin aloittaa.

Huomenna meidän täytyy hakea kuorma heiniä hevosille ja lampaille. Kyllä, meillä on peltoja ja niistä kesällä heinä tehty. Kaikki ei kuitenkaan ole niinkuin sanonta kuuluu että "helppoa kuin heinän teko". Heinäpoutia ei juuri tänä kesänä näkynyt. Me kuten monet muutkin hampaita kiristellen olemme vintissä tuskailleet heinäkasojen vieressä. Homeessa ovat, ei se siitä muuksi muutu vaikka olen sadatellut, pihissyt ja taisi siinä iso parkukin tulla. Eläimille niitä ei voi syöttää ja mitäpä niistä muutakaan iloa on. Osa niistä on kesän ja syksyn aikana ajettu metsään maatumaan ja osa iloisesti polteltu taivaan tuuliin.. 

heinien polttotalkoot..
Harmittaa se valtava työmäärä, 721 heinäpaalia on ensinnäkin iso kasa heinää ja jos leikitellään ajatuksella että 2,20e on paalin hinta niin menetetty raha on 1586, 20e. Talveksi samalla hinnalla (hinnat saattavat olla kovemmatkin..) myös ostettava tilalle uutta syötettävää heinää. Karvaalta tuntuu, mutta en käy baareissa, polta tupakkaa, kampaajalla käyn satunnaisesti, meikkeihin ja muuhun sellaiseen en rahojani hassaa. Eli haen tasapainoa ja järjen ääntä tällä tavoin heinäostoksiini :)

Mutta tänään meillä oli myös taikinaterapiaa! Timo lämmitti pirtin leivinuunin. Puulla meillä lämmitetään taloa niin paljon kuin voidaan, sillä suora sähkö on himpasen arvokas lämmitysratkaisu näin isoon taloon.
Iltaruuaksi siis meillä ah, niin ihanaa pizzaa. Laitoin takinan nousemaan hyvissä ajoin. Mitä kauemmin taikina nousee, sitä parempi pohjasta tulee. Kun leivinuuni oli lämmin, arinalta vedettiin hiilet pois ja pellit kiinni. Sillä välin meillä alkaa hauskin osuus. On monenlaista täytettä pizzaan, jokainen tekee omansa, yhdessä samassa pöydässä hääräten. Se on jotenkin hauskaa puuhastelua, tiimityötä ja huiske on kova. Koirat pyörii jaloissa ihan vaan, jos vahingossa siinä hössöttäessä joltain putoaisi jotain lattialle..
Pizzat vanhalla leipälapiolla laitetaan arinalle kypsymään muutamaksi minuutiksi ja voila` ne ovat valmiita. Jos sinua kiinnostaa koklata joskus sinun uunissa, niin ohje on tässä;

Meidän leivinuuniin mahtuu 6 iosa pizzaa kerrallaan,
ennen leivinuunin tilavuus laskettiin tosin leivillä..
Pizza

2dl haaleaa vettä,
0,5 pss kuivahiivaa
n. 5dl pizzajauhoja tai vehnäjauhoja (pizzajauhot ovat mielestäni parhaita, taikina mukava työstää)
suolaa ripaus
loraus öljyä

anna nousta liinan alla ainakin puoli tuntia


Tomaattikastikkeen valmistan tomaattimutista, oreganoa, valkosipulia, mustapippuria ja yrttejä sekaan maun mukaan.

Täytä pizza haluammallasi täytteillä ja uuniin paistumaan. Riippuu toki uunin kuumuudesta, meillä se on usein yli 350c, kun laitan koko satsin pizzoja uuniin ja paistuvat ihanan rapsakoiksi muutamassa minuutissa.

Nyt saunan lämpöön koko perhe ja eiköhän nuo kolme koiraakin taas tule kanssamme löylyihin.
Minun tämän päivän pizzassa on tomaattikastiketta,jauhelihaa, kinkkua, ananasta ja reilusti juustoa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

NIhtilän Napero Ja Antero

  No niinpä Pikku- Musta aikanaan sai karitsat, tarkalleen ottaen 22.3. potrat pojat eli pässit. Pässit kävivät maidolla heti kättelyssä hie...