ju

ju

sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Arjesta lomalla Budapestissa

Arjesta lomalla Budapestissa

Tiistaina lähdimme kotoa aamutallin jälkeen ajamaan kohti Helsinkiä, lentokentälle. Aamutallin tein normaalia aiemmin, mutta eläimet eivät olleet ihmeissään vaikka tulinkin paria tuntia aiemmin. Sillä välin Timo haki mummun meille lapsia ja koiria hoitamaan. Ruuat olin tehnyt valmiiksi ja kaupan olin tyhjentänyt, niin ei tarvinnut kuin lämmitellä ruokia ja tarjoilla kaksi- ja nelijalkaisille. Eemelin vastuulla oli sitten tallin väki. Onneksi se on Eemelille tuttua hommaa, ja voimme luottaa Eemelin hoitoon täysin. Meidän loma alkoi.

Budapestissä olimme 12.00 aikoihin ja ostimme 3 vrk;n liput julkiseen liikenteeseen, joka helpottaa tosi paljon liikkumista kaupngissa. Täytyy myöntää että koko rahalla metroilla, ratikalla ja bussilla ajelimmekin ja näimme Budapestia laajalti tällä tavalla. Se helpotti myös lentoasemalta siirtymistä keskustaan. Bussi 200E vie metroasemalle josta helppo hypätä metroon joka vie suoraan keskustan metroasemalle. Sieltä kävelimme katsellen maisemia hotellille. Hotellimme sijaitsi Budan puolella ketjusillan kupeessa. 

Budan linnasta päin otettu kuva Tonavaan ja Pestin suuntaan.

Kaupungissa oli kohtuullisen helppo liikkua jalkaisinkin, kilometrejä päivässä kertyi yli 14 kilometriä vaikka huristelimmekin julkisillakin. Rakennukset olivat upeita, paljon säilytetty vanhaa ja kunnostettiin rapautuneita taloja. Paljon oli katseltavaa kävellessä ja  turvallista liikkua kaupungissa.

Kuninkaan linna (Budan linna) oli aivan meidän hotellin lähellä, samoin Matiaksen kirkko, vanha kaupunki ja Budan linnan labyrintti (joka oli maan alle rakennettu). Budan puolella kiertelimme nämä kohteet. Budan linnan alueella oli kiva kierrellä ja tapasimme myös ratsukoita ja vahdinvaihdon myös näimme. Vähän bliisumpi kuin Ruotsissa tai Englannissa.

Illalla kävimme Szechenyin kylpylässä, joka onkin Eurpoopan suurin. Vesi tulee kylpylään yli 900 metrin syvyydestä lähteistä, jossa on luonnon mineraaleja. Miljöö kylpylässä on todellakin kokemisen arvoinen ja ulkoaltaat pimeässä ja viileässä säässä aivan mieletön. Palella ei altaissa todellakaan tarvinnut, sillä altaan vedenlämpö oli 38c. Sisäaltaissa oli todella paljon vaihtoehtoja, samoin saunoissa. Hinta oli kohtuullinen, noin 15e per nenä ja aikarajaa siellä ei ollut.
Kylpylän ulkoaltaat ja upea miljöö ympärillä.


Vaci Utca eli muotikatu (kävelykatu, jossa paljon erilaisia liikkeitä halvasta kalliimpaankin makuun) oli myös kokemisen arvoinen, sillä siellä joulutori loi ihanaa tunnelmaa ympäristöön. Myös  valaistus iltahämärässä oli kaunis. 

Paljon kerkisimme kolmessa päivässä näkemään, mutta paljon jäi näkemättäkin. Parlamenttitalossa ei käyty, vaikka sinne EU-passilla olisikin ilmainen sisäänpääsy. Siellä olisi riittänyt katseltavaa myös.
Parlamenttitalo Pestistä päin.

Loma teki asiansa, hyvät yöunet, ihanaa kävelyä kauniissa kaupungissa, pitkät aamupalat ja vihdoin vaan aikaa olla kahdestaan. Tämä loma vastaa viikon lomaa kotomaisemissa, kerkisi lataamaan akkuja ja vähän muuta kuin normi arkea. Matkan hinta ei päätä huimannut, kun vain malttaa seurailla lentojen hintoja. Myös Budapest on hintatasoltaan halvempi kuin Suomi. Lämpimästi suosittelen sinulle jos kaipaat kaunista kaupunkia, lyhyellä lennolla ja halvalla hintatasolla.

Yöllä, 23.40 olimme Suomessa ja kotimatka pääsi alkamaan. Perjantai aamuna arki alkoi rutiineilla, mutta arkikin maistuu mansikalle, kun siitä saa hetkenkin lomaa. Aamutallissa kului aikaa kun piti halata ja rapsuttaa kaikki rakkaat eläimet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

NIhtilän Napero Ja Antero

  No niinpä Pikku- Musta aikanaan sai karitsat, tarkalleen ottaen 22.3. potrat pojat eli pässit. Pässit kävivät maidolla heti kättelyssä hie...